Biljardisali

oli yhteiseen ajanviettoon. Nykyään vihreän sävyinen kaunis huone toimii salina, jonne saa kattaukset 20 hengelle ja arkisin huoneessa on tarjolla upseerikerhon herkullinen lounas.

Seinillä olevat taulut liittyvät lähinnä ratsuväen historiaan.
Pienet taidokkaat ja kauniit hevostaulut ovat Hämeen Ratsurykmentin perinneupseerin Olle Harjapään tekemiä vuodelta 1962.
Hän oli myös kirjailija ja radiosta kuuluisa. Olle Harjapää oli omasta mielestään Suomen viimeinen ratsumestari.

Kaarle X Kustaan alkuperäinen taulu on Tukholman sotamuseossa. Biljardisalissa olevan teoksen on maalannut Allan Lähteenmäki ottamansa valokuvan perusteella. Valtikan sijaan Kaarle X Kustaalla onkin kädessään biljardikeppi.

Pariovet johdattavat meidät Maakuntasaliin

Maakuntahuone on Lahden sotilaspiirin perinnehuone. Sotilaspiirin päälliköt johtivat varuskuntaa.

Tilan tunnelma syntyy sen esineistön kautta. Ne liittyvät 1993 lakkautetun Lahden sotilaspiirin perinteisiin. Lahden sotilaspiiri vaali aikoinaan Tampereen Rykmentin perinteitä, kunnes perustettiin Hämeen rykmentti, jolle perinteet siirtyivät.

Tampereen Rykmentin Upseeriklubi otti rakennuksen kerhokäyttöön 1920- luvun alussa. Kerhohuoneiston kalustaminen rahoitettiin upseerikunnan ottamalla 100.000 mk:n lainalla, jonka lyhentämiseksi naineet upseerit maksoivat 4 % ja naimattomat 5 % kuukausipalkastaan.

Osa kalusteista on vieläkin käytössä kuten maakuntasalissa oleva suuri massiivipuinen kaappi. Vitriinikaapissa on esillä uniikki Tampereen rykmentille 30-luvulla teetetty Arabian astiasto.

Maakuntahuoneessa on runsaasti henkilökuvia, lähinnä Lahden Sotilaspiirin päälliköistä valokuvina ja muotokuvina.

"Siinä ovat naapurin sedät"

Tampereen Rykmentin upseerien ja aliupseerien Pro Patria taulut ovat seinällä pariovien molemmin puolin. Näissä kunniatauluissa ovat niiden sodassa kaatuneiden nimet, jotka kuuluivat henkilökuntaan ja asuivat Hennalassa. Eräs rouva sanoi upseerikerholla käydessään että ”siinä ovat naapurin sedät”. Hän oli asunut pikkutyttönä Hennalassa.

Hennalassa vaikuttaneen neljän Mannerheimin ristin ritarin muotokuvat ovat ylhäällä. He vaikuttivat täällä Hennalassa sotien jälkeen. Heidän keskellään on maalaus Mannerheimista.

Ylhäällä katon rajassa ovat Sotaveteraanien Lahden piirin lahjoittamat Lahden sotilaspiiriin kuuluneiden kuntien vaakunat.

Vitriinissä on Soini Talaskiven suunnittelema Lahden Kadettipiirin lippu. Lipussa on Kadettikunnan merkki sinisellä pohjalla. (Kadettikunnan merkissä on laakeriseppele ja sen keskellä Kadetin juhlapuvun olkapoletti ja kaksi miekkaa) Päijät-Hämeen tunnuksena lipun vasemmassa yläkulmassa on maakunnan tunnus Wellamo.