Lehmuskuja

Varuskunnan aikana tämä kaunis alue oli varuskunnan työntekijöiden ja heidän perheiden asuinalueena.

“Ote Pikku-Matin – Matti Savonjousen muistelmista”

Äitini Irja muistelee 18.-24.11.1940

Nyt olemme täällä kauniissa Hennalassa. Onko se sen tähden kaunis, että oli syksyinen keskipäivä, kun tänne saavuimme, lapset ja minä. Kaikki värit ovat edustettuina. Mikä ihana taulu. Vai onko Hennalan viehätys tämä ihana rauha kaiken kauheuden jälkeen.

Katselen ulos kotimme ikkunasta. Lapset leikkivät pihamaalla. Juoksevat kilpaa syyslehtien kanssa. Pienokaisia on täällä Hennalassa kaiken ikäisiä ja kaiken värisiä ja mallisia kuin lehdetkin. Olen onnellinen, että saan asua maalla.

Kuvassa Hennala 1918, rak 1 ja 3

Lehmuskujan oikealla puolella ovat asuinalueen rakennukset 92, 4, 91 ja 6, kujan vasemmalla puolella puolestaan rakennukset 1, 3 ja 5. Asuntoalueelle rakennettiin myös sauna, kellarit ja varastorakennukset.

07:10 /3

“Pikku-Matin” muistelmista sisareni Anna-Maija muistelee 25.11.-1.12.1940

Kotimme sijaitsee rakennuksessa 5 as 6 Hennalassa, joka on kokonaista 2400 metriä kaupungista. Tällä maalla asumisella on omat hyvät puolensa, joista mainittakoon, että koko muu perhe nauttii maaseudun rauhasta ja Matti 4 v. voi olla yksin ulkona. Miinuspuolia on varmaankin vain minun osallani, joka en nauti maaseudun rauhasta ja kärsin matkan pituudesta kaupunkiin. Ajatella, 2400 metriä ts. ainakin 4800 askelta.

Omasta mielestäni huoneistomme on kohtalaisessa kunnossa ja lämmin sillä lämmitämme hyvin. Jos se on kaunis, johtuu se hyvällä maulla valituista huonekaluista, joista täten perheen esikoisena tahdon kiittää rakasta isää ja äitiä. 

Kuvassa Hennala rakennukset 1, 3 ja 5

Varuskunnan viimeiset 40 vuotta rakennukset 1, 3 ja 5 olivat toimisto- ja esikuntakäytössä.

Rakennus 2 purettiin ja sen paikalle tuli rakennus 92, rakennusten 4–6 väliin on rakennettu kerrostalo nro 91. Rakennuksen 5 takana olevaan puistoon on rakennettu 4-kerroksinen asuintalo. Muutoin alue pyritään säilyttämään kaavalla tällaisena, eikä alueelle saa rakentaa mitään ilman kaavoittajan lupaa.