Wanha Sode

Sotilaskoti, ”Sotku” ”sode” rakkaalla paikalla on monta nimeä. Varusmiesten hyvän mielen keidas keskellä varuskuntaa, jossa sai kaivattuja lepo- ja virkistyshetkiä vapaa-aikaan. Hymyllä ja sydämellä palvelevat sotilaskotisisaret pitivät sotilaskotia varusmiehille avoinna joka päivä.


Sotilaskotitoiminta sai Suomessa alkunsa, kun Saksassa koulutuksessa olleet jääkärit palasivat Suomeen 1918 ja alkoivat lehtikirjoituksin toivoa taukopaikkoja, sotilaskoteja, joita olivat nähneet Saksassa. Jääkärien vetoomus kuultiin ja samana vuonna Helsingin Nuorten miesten Kristillinen yhdistys perusti maahamme ensimmäisen sotilaskodin.

Sotilaskoti keskeneräiseen kirkkoon

Lahden sotilaskotiyhdistys perustettiin tammikuussa 1920 ja ensimmäinen sotilaskoti sijaitsi Aleksanterinkadulla. Alkuun sitä käytettiin ahkeraan mutta Hennalassa olleen komennuskunnan jouduttua vuodeksi rajalle, käyttö jäi vähäiseksi. Vuokra oli nuorelle yhdistykselle liian suuri ja sotilaskodin hallinto toivoi käyttöönsä valtion omistamaa huoneistoa kasarmialueelta. Komentaja ei kuitenkaan tähän tuolloin vielä suostunut. Syksyllä -22 sotilaskoti siirtyi lähemmäksi Hennalaa, Tornatorin alueelle mutta ahtaat tilat ja sijainti eivät houkutelleet sotilaspoikia ja se sulki ovensa jo seuraavana keväänä.

Everstiluutnantti Tötterström, joka oli aiemmin vastustanut kasarmialueelle perustettavaa sotilaskotia, kääntyi yllättäen sotilaskotiliiton hallituksen puoleen ja pyysi että hallitus kehottaisi Lahden sotilaskotiyhdistystä järjestämään sotilaskodin Hennalaan. Kaikkien mielestä keskeneräinen kirkkorakennus olisi siihen sopivin. Carolus Lindbergiltä tilattiin piirustukset ja kustannusarvio kirkkorakennuksen muuttamiseksi sotilaskodiksi ja se vihittiin käyttöön syyskuussa 1924. Tilojen käydessä ahtaaksi, rakennettiin Lindbergin suunnittelema siipirakennus, joka valmistui 1938. Täydellinen peruskorjaus tehtiin myöhemmin, se valmistui vuonna 2000.

Sotilaskotityö varusmiesten hyväksi

Sotilaskoteja pyörittää Sotilaskotiyhdistys, maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminut maanpuolustusjärjestö. Sotilaskotityö on vapaaehtoista palvelutyötä varusmiesten hyväksi. Mukaan toimintaan voi päätyä montaa eri reittiä. Joillekin kutsumus työhön kulkee suvussa, osa päätyy mukaan poikaystävän tullessa inttiin ja innostuu toiminnasta harrastuksena. Eläkkeellä oleville aktiivisille naisille sotilaskotitoiminta antaa mahdollisuuksia monipuoliseen, aktiiviseen ja yhteisölliseen toimintaan.


Kaikille yhteistä on halu palvella varusmiehiä ja se on sotilaskotisisaren päätehtävä. Toimintaan voivat osallistua kaikki 16 vuotta täyttäneet. Perehtymiskoulutuksen käyneet jäsenet saavat sisarmerkin.

Sotilaskotisisaren asu on aina ollut jääkärinvihreä, se tuli käyttöön 40-luvulla. Sotilaskotivuoroja on keskimäärin kerran kuukaudessa. Työ on monipuolista aina kahvion ja tilojen hoidosta alokasiltojen järjestämiseen, palveluihin maastossa ja hengellisen jaoston palveluihin. Päivisin Hennalan sotilaskodissa työskenteli palkattu henkilökunta, iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoiset.

Kahvion ja kuuluisien munkkien lisäksi Hennalan sotilaskodista löytyi kirjasto, musiikkikirjasto, biljardipöytä ja 2000-luvulla myös tietokonehuone ajanviettoon. Kaikki vapaa-ajan välineet sotilaskodille ostettiin yhdistyksen myyntivoittovaroin. Sotkuun mennessä hymyn huulille nosti taulu, jossa luki ”Pidä sotku siistinä” ja kyllä siellä viihdyttiin, sillä se sai parhaan sotilaskodin tittelin juhlallisesti 90-luvulla.

"Ai kun ihanaa - elämä on pelastettu"

Täällä järjestettiin lukuisia kotiuttamisjuhlia vuosien saatossa ja usein tilaisuuksissa oli musisoimassa varusmiessoittokunnan kokoonpanoja. Sotilaskodissa aikaa vietetään sulassa sovussa ja kaikki ovat samanarvoisia. Monien muistoissa lämminhenkisyys, ilo ja hyvä fiilis kuvaakin kokemuksia parhaiten niin varusmiesten kuin sotilaskotisisarten kertomana.

Kotiuttamisjuhlissa Sotilaskotiyhdistys luovutti reilunmiehen stipendejä kotiutuville varusmiehille ja varusmiesyksiköiden toimintaa tuettiin vuosittain.

Vuosiin mahtuu paljon muistoja. Varusmiesten kohtaaminen on aina yhtä hienoa -”Ai kun ihanaa! elämä on pelastettu” saattoi kuulua, kun Sotka eli myyntiauto oli kaartanut Hälvälän maastoharjoituksiin ja aukaisi myyntiluukkunsa. Metsässä kohtaamisten ilo usein korostui, kun myyntiauton saapumista oli niin paljon odotettu. Hennalan varuskuntaan ensimmäinen myyntiauto saatiin 1968, jolloin palvelut saatiin maastoon vaivattomasti. Viimeinen Hennalassa toiminut auto sai nimekseen Sotka, varusmiesten nimiehdotusten joukosta.

Kerran vuodessa järjestettiin perinteiset myyjäiset isänpäivän aattona. Hittituote myyjäisissä oli hernesoppa ja munkit. Parhaimmillaan myyjäisissä on mennyt 600 litraa hernesoppaa kolmessa vartissa. Tuoksu kantautui porteille asti, kun ihmiset tulivat omien astioiden kanssa herkullista soppaa ostamaan.

Sota-aikana sisaret tekivät arvokasta työtä laskematta työtuntejaan. Myös uusia työmuotoja luotiin: mm. viihdytys- ja kanttiinipalvelut sairaaloissa tulivat entistä tärkeämmiksi.

Muistojen ja tarinoiden sotilaskoti

Sotilaskotiyhdistysten kattojärjestönä toimii vuonna 1921 perustettu Sotilaskotiliitto r.y.

Sotilaskotitoimintaa on kaikissa Suomen varuskunnissa. Sotilaskotien lisäksi on mm. myyntiautoja, kirjastoja ja leipomoita. Monipuolisen harrastuksen sotilaskotitoiminnasta ovat löytäneet jo tuhannet jäsenet ympäri Suomen.

Tässä kauniissa rakennuksessa on syntynyt lukuisia muistoja ja tarinoita, sillä se toimi sotilaskotina yli 90 vuotta. Toiminta päättyi syksyllä 2014 kun varuskunta suljettiin. Ulko-oven vasemmalla puolella on muistolaatta Hennalan sotilaskodin menneistä vuosista.