Kärpäsportti

Olemme portin vieressä, joka on saanut nimensä Kärpäsenmäen kaupunginosan mukaan. Tästä oli hyvin lyhyt matka Hennalan rautatieseisakkeelle. Hennalan kasarmialue alkoi rautatiestä ja jatkui etelään Porvoonjokeen asti. Tässä niin sanotun Kärpäsportin vieressä on tien oikealla puolella kolme matalampaa rakennusta.


Rakennukset 29, 31 ja 33

Ensimmäisessä rakennuksessa nro 29 oli Venäläisten aikana miehistön sauna, myös vankileirin aikana siinä saunottiin, myöhemmin se kuitenkin toimi varastotilana ja nykyään asuintalona yksityisessä omistuksessa.

Vieressä vanhempi hieman erikoinen mutta hauskan mallinen rakennus numero 31 jossa on kolme ulkonevaa sisäänkäyntiä. Se oli alkuaan venäläisten kaalikellari.

Kolmas rakennus 33 on ollut sauna-, pyykkitupa- ja toimistorakennuksena. Tällä hetkellä sekin on saneerattu asuintaloksi.

Rakennukset 30 ja 32

Tätä kolmikkoa vastapäätä nykyisen Hämeen poliisilaitoksen alueella olivat rakennukset 30 & 32 jotka ovat purettu.

Rakennus 30 oli vankileirin aikana naisten vankien sijoituspaikkana. 20-luvun jälkeen siihen tuli toimistotiloja ja kun Lääkintäkoulu muutti Hennalaan 1940 tuli siitä Lääkintäkoulurakennus. 32 oli asuintalo. Kerrotaan että sotien jälkeen, kun oli suuria lapsiperheitä, että tässä nelikerroksisessa talossa asui noin 100 lasta.

1972 purettujen rakennusten paikalle rakennettiin ruokala- ja urheilusalirakennus, jonka alakerrassa oli myös varusvarasto sekä saunat. Siinä toimii nykyisin Hämeen Poliisilaitos, joka muutti Hennalaan vuonna 2018.

Kävellään hiljalleen matkaa eteenpäin. 110-vuotiseen historiaan on mahtunut monia vaiheita, ja rakennusten käyttötarkoitukset ovat tosiaan vaihdelleet eri vuosikymmeninä.